Mancala


Mancala är ett typ av brädspel, på engelska kallas det ofta sowing games eller count and capture games. På svenska skulle motsvarande namn vara något i stil med räkna och samla. Namnet syftar på utförandet av spelet. De vanligaste mancalaspelen i västvärlden är Kalaha, Oware, Sungka och Bao. Mancalaspel är enormt populära i afrika och delar av asien och vissa hävdar att mancala i dessa länder har ungefär samma roll och status som schack har i västvärlden.

Det är en ganska vanlig missuppfattning att Mancala i sig är spelets namn snarare än samlingsnamnet för den här typen av spel. Det blir inte heller bättre av att en del speltillverkare namnger spelen felaktigt och kallar dem för Etiopisk Mancala eller Nigeriansk Mancala trots att det egentligen skulle heta något annat för att vara korrekt.

Mancalaspelen håller ett grundläggande mönster där man plockar upp kärnor/bönor/kulor från en grop och sedan ”sår” dem i de nästkommande groparna. Brädet i mancalaspelen har 6 gropar på vardera sida som ligger i en rad. I vardera ände är det en stor grop som är boet för respektive spelare. Det gäller att få så många kärnor/frön/bönor/kulor i sitt eget bo. I sitt drag så plockar man upp alla kulor i valfri grop och sedan sprider man ut dessa en och en i de nästkommande groparna åt höger. Når man boet så släpper man en kula där. Om man planerar sitt drag så att man släpper den sista kulan i sitt bo så får man fortsätta sitt drag. Om man släpper sista kulan innan boet eller efter boet, på den andra spelarens planhalva, så går turen över till denne. Om du släpper sista kornet i en tom grop på din egna planhalva så tar stjäl man alla kulor i motståndarens grop tvärs över brädet.

Spelet är slut när en av spelarna inte längre har några kulor på sitt bräde och vinnaren är den som har flest kulor i boet när spelet är slut.

Mancalaspelen är väldigt roliga och ganska lättspelade och väldigt roliga. Det tar en stund att lära sig hur det fungerar men när man väl förstått grunderna är det ett oerhört roligt och utmanande spel. Det finns många olika taktiker man kan behöva lära sig och det är absolut inget lätt spel utan det krävs stor list och taktik för att vinna om man spelar mot en utmanande motståndare. Det bästa är att det finns massor av olika varianter av spelet att ladda hem gratis till alla olika smartphones som finns på marknaden. I vissa av dessa mobilspel kan man skapa konto och utmana andra spelare så istället för att bara spela mot datorn så kan man spela mot sina vänner, bekanta eller totala främlingar över internet. Har man tröttnat på roulette för stunden så är det här ett strålande alternativ att bekanta sig med.